Plimbare istorică – Cimitirul Ortodox Central

Istoricii spun că cimiterele sunt muzee în aer liber, care reprezină o resursă foarte valoroasă pentru explorarea istoriei. În acest sens Cimitirul Ortodox Central din Chișinău este un tezaur  adevărat. 

Știu că poate suna ciudat sau macabru, pentru unii, totuși o plimbare istorică prin cimitir este o oportunitate unică de a te conecta cu trecutul și de a manifesta respect și considerație pentru personalitățile care ne-au marcat istoria.

Cimitirul Ortodox Central, numit și Armenesc   este cel mai vechi cimitir din Chișinău. A fost fondat în 1811 și este locul de odihnă a multor personalități marcante din istoria Moldovei. Istoricul Iurie Colesnic numindu-l “Panteon Național”.

La proiectarea Cimitirului Ortodox Central a participat și Alexandru Bernardazzi, tot aici a fost înmormîntat și Carol Shmidt. Pe vremea URSS, așa cum am mai scris aici comuniștii au distrus o mare parte a cimitirului, inclusiv cavoul Bernardazzi și au construit pe acel loc cinematograful “Patruzeci de ani” (astăzi Gaudeamus).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *