Iată 10 descoperiri interesante aflate într-o excursie pietonală prin centrul Chișinăului

Dacă v-ați gândi să faceți o excursie pietonală prin centrul Chișinăului, mai exact pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, probabil primul lucru la care v-ați gând ar fi: “nu am ce vedea”. Din păcate aceasta este impresia multora din noi bazată pe necunoașterea istoriei propriei capitale.

Acum imaginați-vă că moștenirea culturală a Chișinăuienilor aflată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt este plină de clădiri cu istorii necunoscute și povești interesante. Cum ar fi, dacă la un moment dat, cineva ne-ar întreba ce poate vedea într-o excursie pietonală prin centrul Chișinăului, iar noi i-am povesti istorii interesante și multe curiozități despre  monumentele istorice din centrul orașului.

Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre unele clădiri de pe cel mai important bulevard din țară:

  1. Cel mai vechi spațiu verde din Chişinău, este Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” și are o istorie de 200 de ani.
  2. Autorul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost Alexandru Plamadeala. Monumentul a fost instaurat pe un postament special din piatră de Cosăuţi, iar autorul soclului a fost Eugen Bernardazzi, fiul arhitectului Alexandru Bernardazzi. 
  3. Gardul din fontă care împrejmuiește Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” este original și are aproape 160 de ani. El a fost proiectat de către Alexandru Bernardazzi și a fost fabricat la o uzină din Odessa. Lungimea gardului are mai mult de 1000 m.
  4. Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost construit pe vremea URSS în 1980. La construcția teatrului au fost folosite doar materiale de import: marmură din Siberia și Ural, granit din Karelia, lustrele, lemnul, până și blocul sanitar au fost importate din țări ca Cehia, Ungaria ș.a.
  5. Clădirea Parlamentului a fost construită timp de 4 ani. La insistența lui Ivan Bodiul prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist  Leonid Brejnev a decis să susțină construcția unui asemenea edificiu. Clădirea inițial a fost proiectată pentru Comitetul Central al Partidului Comunist. La construcția ei au fost folosite materiale produse doar  în URSS.
  6. Casa Hertza este creația arhitectului austriac Henrich von Lonsky. Casa a fost achiziţionată de către moşierul Iorgu Balş, pe care a dăruit-o orfelinatului, care i-a purtat numele. În 1905 ea a fost  reconstruită la solicitarea nobilului Vladimir Herta, primul primar al Chișinăului după Unirea Basarabiei cu România.
  7. În apropiere de actuala clădire a Președinției până la cel de-al Doilea Război Mondial s-a aflat Biserica Luterană, construită în 1825 de comunitatea de nemți veniți în Basarabia. În 1960 ea a fost demolată.
  8. Pe bd. Ștefan cel Mare se află primele instituții de învățământ superior din țară: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” si Universitatea Tehnică a Moldovei.
  9. Tot pe bd. Ștefan cel Mare se află primele spitale din Chișinău. Primul spital deschis a fost Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, spital, care activează și la moment. La acest spital s-a stins din viață Alexe Mateevici, iar corpul neînsuflețit al poetului a fost depus  la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” de lângă spital.
  10. Toma Ciorbă a fost medicul care a înființat primul Spitalul de Boli Infecțioase și a fost medicul care a introdus vaccinarea obligatorie împotriva variolei. La construcția spitalului a fost folosită cărămida roșie produsă de Fabrica “E.Purcel”.

Aceste descoperi pot fi făcute prin cercetări îndelungate sau prin activități mai interactive, cum ar fi o excursie pietonală prin centru Chișinăului. Iată că noi împreună cu Liliana Juc ghid din cadrul serviciul BiblioTur al Bibliotecii Municipale B. P. Hașdeu împreună cu un grup de oameni curioși și frumoși am făcut un tur ghidat prin Centrul Chișinăului și ne-am convins că orașul nostru are multe clădiri interesante, cu povești neștiute și curiozități ascunse.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *