Chișinăul lui Carol Shmidt

Anul acesta s-au împlinit 170 de ani de la nașterea lui Carol Shmidt – cel mai longeviv primar al Chișinăului, din 1877 pînă la 1903. S-a născut la Bălți într-o familie de nobili, tata fiind de origine germană, iar mama de origine poloneză.

Eu am rămas profund impresionată cînd am auzit pentru prima oară despre toate realizările lui Carol Shimdt la o întîlnire cu istoricul Iurie Colesnic. Acesta a fost unicul primar care a depus atîta suflet și străduință pentru dezvoltarea Chișinăului și transformarea lui dintr-o provincie plina de noroi într-o capitală modernă.

Acum 2 ani istoricii noștri aveau dezbateri intense pe idea instalării unui bust în cinstea lui Carol Shmidt. Din fericire aceștia au decis în favoarea instalării bustului, și astăzi Carol Shmidt stă mîndru în fața Filarmonicii de Stat vizavi de casa în care a locuit, la intersecția străzilor Mitropolit Varlaam și Mihai Eminescu.

Istoria lui este foarte bogată și interesantă, legată în cea mai mare parte de activitatea lui de primar, datorită faptului că el a fost foarte activ și implicat în viața orașului prin dezvoltarea lui pe toate segmentele posibile și crearea condițiilor decente de trai pentru locuitorii urbei.

Astăzi, noi avem în Chișinău un bust în cinstea lui, o placă comemorativă pe casa în care a locuit și o stradă care îi poartă numele, totuși amprenta lui Carol Shmidt și rezultatele muncii lui se regăsesc peste tot în oraș, iar mulți din noi nici nu bănuim că acestea sunt moștenite de la el.

Pentru a enumera tot ce a făcut el pentru Chișinăul nostru este nevoie de o carte întreagă, ceea ce unii istorici au și făcut. Eu, însă vreau să fac o incursiune în trecut și să prezint pas cu pas ce a făcut acest om remarcabil pentru noi.

Primul pas a fost selectarea și listarea realizărilor lui. Al doilea pas va fi căutarea, descoperirea și publicarea la tot ceea ce am putut găsi.

Realizările lui Carol Shmidt sunt foarte multe, dar eu am încercat să mă rezum la 10.

Astfel vă prezint 10 amprente ale lui Carol Shmidt:

timeline

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *