Curiozități din Culisele Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Știați că Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia? Chiar dacă la Chișinău au existat teatre și până atunci, totuși acesta este primul Teatru Național.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a apărut ca urmare a unirii de la 1918. Aproape 100 de ani teatrul a bucurat şi continuă să bucure iubitorii de artă și cultură. Mergem la spectacole, auzim de lansări de spectacole noi, trecem deseori pe lângă el, dar imaginați-vă:

Cum ar fi să te strecori în spatele scenei, și să descoperi viața Teatrul Național „Mihai Eminescu” din culise?

Cum e să te plimbi pe coridoarele înguste, să descoperi arhiva de costume și varietatea de recuzită pe care o vedem în spectacole?

Cum ar fi să vezi sala de spectacol din spatele cortinei?

Da, este o experiență fascinantă, impresionantă și uimitoare. În cadrul Clubului Rădăcina am făcut un tur ghidat și am avut ocazia să descoperim istorii și curiozități despre viața Teatrului. Din prima sursă, de la Directorul Teatrului Petru Hadârcă și colegii săi am aflat povestea teatrului.

Iată 10 lucruri interesante despre Teatrul Național „Mihai Eminescu” care trebuie cunoscute:

  1. Teatrul a fost ianaugurat la 6 octombire 1921, ca urmare a inițiativei unui grup de intelectuali și oameni politici: Zamfir Arbore, Ion Inclueț, Pan Halippa, Octavian Goga ș.a.
  2. Inițial teatrul și-a desfășurat activitatea în Clubul Nobilimii, astăzi cinematograful Patria.
  3. La festivitatea oficială de inaugurare a fost dezvelit bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Sculptura a fost realizată de Dmitrie Paciurea, unul din cei mai mari sculptori români, alături de Constantin Brâncuși. Astăzi această sculptură se află la Teatrul Național din Bucrești și valorează câteva milioane de euro.
  4. Primul Spectacol jucat a fost Răzvan și Vidra.
  5. Îniante pe locul unde se află acum teatrul se află circul din Chișinău, tot acolo se dădeau și spectacole. El era construit din lemn și a ars total într-un incendiu.
  6. În 1928 prin decizia consiliului comunal al orașului cu susținerea primarului Gherman Pântea s-a decis construirea unui nou Teatru Național lângă Banca Orașului (astăzi Sala cu Orgă).
  7. Din 1911-1941 România a avut un ziar zilnic de cultură Ziarul RAMPA, care reflectă evenimentele din teatru, literatură, artă, inclusiv cele de la Chișinău.
  8. În 1928 trupa teatrului împreună cu regizorul Aurel Ion Maican și directorul teatrului Corneliu Sachelărescu au fost în vizită de studiu la cele mai prestigioase teatre din Europa: Berlin, Koln, Frankfrut, Londra, Paris, Dover Salzburg, Viena. Spectaloele realizate ajungând să fie foarte apreciate de critici.
  9. Clădirea teatrului este monument de artă, arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.
  10. Construcţia clădirii teatrului a început în anii 30 ai secolului al XX-lea în, dar în legătură cu depresia economică, construcţia lui a fost conservată și a fost finisată în primăvara anului 1954.

Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” impresionează prin parcursul său tumultos. Totuși
” inima culturii noastre” a reușit să se consolideze, să se dezvolte și să prospere prin spectacolele sale.

Le suntem profund recunoscători și le spunem un mare mulțumesc actorilor și regizorilor talentați care reușesc și astăzi să ne educe, să ne sensibilizeze, să ne bucure și să ne încânte cu reprezentații extraordinare.

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *