Bernardazzi în Odessa

Când planificam vizita la Cetatea Albă cu familia, am început sa cercetez istoria regiunii.  inclusiv cea a orașului Odessa. Știam că ambele orașe au fost parte a Imperiului Rus din 1812, dar am fost surprinsă să aflu despre activitatea lui Alexandru Bernardazzi în Odessa. El a fost arhitectul principal al Odessei după ce a plecat de la Chișinău.

Alexandru Bernardazzi a fost arhitectul care a dat Chișinăului rafinament și stil. De origine italiană, s-a născut în Rusia. După ce și-a finalizat studiile la Sankt Petersburg a fost trimis în Basarabia în calitate de membru al comisiei pentru construcții și drumuri. La vârsta de 25 de ani el a devenit arhitectul principal al Chișinăului și împreună cu Carol Shmidt au transformat capitala noastră într-un oraș modern de talie europeană.

Printre cele mai cunoscute edificii din Chișinău proiectate de .Bernardazzi se numără: Muzeul Național de Artă a Moldovei, Biserica Sf. Pantelimon, Biserica Teodora de la Sihla, Primăria Chișinăului și Turnul de apă. Dar, asta nu este tot, el este autorul a peste treizeci de clădiri cu valoare arhitecturală din Chişinău şi din alte localități din Moldova. Acum imaginați-vă: treizeci de obiective de vizitat și cercetat. Dacă stabilim câte doua obiective pe lună avem nevoie de aproximativ un an pentru a explora tot.

Pe mine m-a marcat și m-a întristat până la lacrimi ceea ce s-a întâmplat cu locul de odihnă veșnică a lui Bernardazzi. El a cerut prin testament să fie înhumat la Chișinău alături de mama sa. A construit un cavou pentru familie în Cimitirul Central, dar pe vremea URSS comuniștii au distrus o mare parte a cimitirului, inclusiv cavoul Bernardazzi și au construit pe acel loc cinematograful “Patruzeci de ani” (astăzi Gaudeamus).

Alexandru Bernardazzi în Odessa a proiectat mai multe clădiri sociale și rezidențiale, cele mai reprezentative fiind Filarmonica și Hotelul Bristol. Amplasate față în față clădirile arată impozant. Ele se află în centrul orașului, nu foarte departe de Teatrul de Operă și renumita Deribasovskaya. Într-o plimbare pe jos poți ajunge la ele. Mi-ar fi plăcut foarte mult să ajungem la un concert la Filarmonică, dar din păcate toate biletele erau vândute, astfel vă recomand dacă vreți sa savurați din plin, planificați din timp vizita. În schimb am luat prânzul la restaurantul Bernardazzi, care se află în curtea laterală a Filarmonicii și este clasat pe locul I in topul restaurantelor din Odessa pe tripadvisor.

DATE CHEIE:

Bernardazzi a fost arhitectul principal al Chișinăului și al Odessei.
Hotelul Bristol a fost construit la sfârșitul secolului XIX, în stil neobaroc și a fost recunoscut drept unul din cele mai luxoase și confortabile hoteluri ale Rusiei din acea epocă.
Clădirea Filarmonicii a fost construită în 1899. Inițial a fost destinată pentru Bursa de Valori, iar din 1924 aici se află Filarmonica din Odessa.

CURIOZITATE:

Fiul arhitectului, Eugen, la fel ca și tatăl a fost arhitect al Chișinăului și a proiectat monumentul lui Ștefan cel Mare.

PRACTIC

Dacă planificați o vizită la Odessa vă recomand:

1. Să vizitați și Cetatea Albă
2. Planificați-vă din timp un concert la Filarmonică
3. Savurați o masă delicioasă la restaurantul Bernardazzi

DESCOPERĂ ȘI IUBEȘTE!

1-1

1

2

3

4

5-2

6

7

7

8

9

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

img_5641

img_5656

img_5666

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *