Mănăstirea Putna – sufletul neamului nostru

Ștefan cel Mare este cea mai mare personalitate din istoria neamului nostru. Moștenirea lăsată de el este cel mai mare dar pe care poate să-l primească un popor: credința și limba strămoșilor săi. Construind mănăstiri și fortificând cetăți Ștefan s-a gândit la generațiile care urmează să vină după el peste sute de ani și a avut grijă de continuitatea istoriei, culturii, spiritualității și a valorilor neamului nostru. În acest sens Mănăstirea Putna cred că este începutul începuturilor, supranumită de Mihai Eminescu  „Ierusalimul Neamului Românesc”

La școală învățăm la istorie despre domnia lui și faptele săvârșite de el, în calitate de adulți, deja, putem studia personalitatea lui și cum a acționat el de-a lungul timpului, dar cel mai important lucru din toate astea este conexiunea cu ceea ce ne-a lăsat Ștefan prin vizitarea și explorarea patrimoniului moștenit de la el.

Mănăstirea Putna este locul obligatoriu de vizitat pentru orice om  care-și iubește rădăcinile și vrea să inspire dragostea asta copiilor săi.

5 lucruri de știut despre Mănăstirea Putna

  1. Mănăstirea Putna este cea mai importanta ctitorie a lui Ștefan cel Mare și a fost conceputa pentru a fi locul de odihnă veșnică pentru domnitori și familia sa. Ansamblul mănăstiresc cuprinde: biserica, turnul de poartă, turnul clopotniță, chilii, paraclis, muzeu, turn tezaur, casa domnească, zidul de fortificație care împrejmuiește tot complexul.
  2. Zidirea bisericii Mănăstirii Putna a început pe 10 iunie 1466 și s-a sfârșit în anul 1469.
  3. Mănăstirea a fost un important centru cultural unde se copiau manuscrise.
  4. Ștefan cel Mare a fost înmormântat, în biserica mănăstirii în anul 1504, iar alături de el sunt înhumați membrii familiei sale.
  5. Turnul Tezaurului este singura clădire a mănăstirii din timpul domniei lui Ștefan cel Mare care s-a păstrat în forma ei originală.

Curiozități:

  1. Ion Neculce a povestit felul în care a fost ales locul unde a fost ridicata mănăstirea. Conform lui, Ștefan cel Mare a tras cu arcul dintr-un vârf de munte de lângă mănăstire și unde a căzut săgeata, acolo a construit prestolul în altar.
  2. În 1966, 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna au fost sărbătoriți pe plan mondial la recomandarea UNESCO.
  3. În perioada medievală mănăstirile fortificate adăposteau sătenii și soldații de invaziile tătare.

Practic:

  1. Mănăstirea Putna este situată la 72 de km de Cetatea de Scaun a Sucevei.
  2. Muzeul mănăstirii este bogat în exponate care reprezintă domnia lui Ștefan cel Mare, broderii, manuscrise, icoane și alte obiecte de cult.
  3. Vizitarea mănăstirii Putna se poate face între orele 04.00 – 21.00.
  4. Taxa vizită: 5lei/ persoană.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *