Cetatea Suceava – 650 de ani de istorie

Pe 10 februarie 2018 Cetatea Suceava marchează 650 de ani de la prima documentare istorică. Chiar dacă a fost construită de Petru I Mușat, datorită lui Ștefan cel Mare Cetatea a căpătat forma actuală, deoarece în perioada domniei lui au fost construite cele mai importante fortificații.

Cetatea Suceava a fost restaurată din fonduri europene și acum ne poate bucura cu proiecții video simple și 3D, săli amenajate tematic cu exponate și tehnologii moderne interactive. Astfel printr-o vizită de 2 ore la cetate poți afla istoria ei în detalii, cum locuiau oamenii pe acea vreme, cum era împărțită nobilimea, arborele genealogic al domnitorilor Moldovei, contemporanii lui Ștefan cel Mare și multe alte lucruri interesante. Iar dacă ajungi să vizitezi cetatea noaptea, așa cum am făcut-o noi, vei avea parte de o priveliște aparte – noaptea cetatea arată ca din povești cu cavaleri sau din filme istorice medievale.

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre Cetatea Suceava:

  1. Prima atestare documentară a cetății Sucevei a fost la 10 februarie 1388.
  2. Petru Mușat a constituit cetatea și a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava.
  3. Cetatea face parte din sistemul de fortificații al Moldovei construite la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman.
  4. De-a lungul timpului cetatea a fost asediată de nenumărate ori de turci, tătari, unguri și polonezi, timp în care a fost avariată grav.
  5. Ștefan cel Mare a fortificat cetatea de-a lungul anilor de domnie prin adăugarea de ziduri noi, construcția de noi turnuri de apărare, lărgirea șanțului de apărare, iar în afara cetății întărituri pentru apărare, constând din gropi și șanțuri mari.a.
  6. În 1538, pe vremea lui Petru Rareș, boierii moldoveni trădează și predau cheile de la cetate lui Suleyman Magnificul. Acesta a intrat în cetate fără a întâmpina nici o rezistență.
  7. În cetate era păstrat tezaurul Moldovei, care a fost jefuit de Suleyman Magnificul în 1538.
  8. Alexandru Lăpușneanu (1552-1561, 1564-1568) la solicitarea turcilor incendiază cetatea și mută capitala Moldovei de la Suceava la Iași.
  9. În secolul al XVI-lea, cetatea a fost reședința mai multor domnitori care s-au ridicat împotriva Imperiului Otoman.
  10. Primele săpături arheologice la cetate au fost realizate la începutul secolului XX și au fost conduse de arhitectul austriac Karl A. Romstorfer.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *