Nina Arbore – rădăcini basarabene la Sinaia

Când e vorba de rădăcinile noastre poți găsi conexiuni cu foarte multe țări și popoare. Cu siguranță sunt multe monumente istorice unde ai noștri și-au lăsat amprenta. Așa am descoperit că Nina Arbore a pictat biserica Sfântul Ilie din Sinaia.

Într-o vizită la Sinaia, la muzeul orașului, am aflat că biserica Sfântul Ilie din Sinaia a fost pictată de Nina Arbore.

Cine a fost Nina Arbore?

Nina Arbore a fost descendentă din Basarabia. Ea a fost nepoata boierului Zamfirache Ralli, care a avut moșia la Dolna, Strășeni. Ea s-a născut la București în  familia lui Zamfir Ralli Arbore, scriitor și gazetar român.

A fost eleva lui Henri Matisse. Nina și-a făcut studiile de specialitate la Paris în atelierul-școală al lui Henri Matisse. Artistul alături de Pablo Picasso sunt considerați revoluționari în domeniul artei vizuale. Pe lângă aceasta probabil foarte bine cunoști Vinul Vinohora de la Purcari, păi iată, pictura de pe eticheta acestui vin este creația lui Henri Matisse.

Nina Arbore a fost o artistă foarte cunoscută la nivel internațional. Operele ei erau prezente în saloanele oficiale, și au fost expuse la Roma, Barcelona. Erau lăudate de critici și cumpărate de colecționării de artă.

A fost activistă civică. Pe lângă statutul de artist, Nina Arbore împreună cu  colegele ei Olga Greceanu și Cecilia Cuțescu-Storck au înființat „Asociația femeilor pictori și sculptoare”. Patronată de către Casa Regală a României asociația organiza expoziții și evenimente care promovau femeile din artă. Pe lângă aceasta pictoriță a cooperat cu Societatea artiștilor plastici din Basarabia. Ea i-a ajutat să se integreze în viața mondenă a Bucureștiului din perioada interbelică.

Nina Arbore a fost maestru de artă bisericească. Ea este cunoscută pentru ornamentarea Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena din Constanța. Iar în 1939 ea a pictat integral Biserica Sfântul Ilie din Sinaia.

Am fost curioasă să aflu mai multe despre viața ei, dar din păcate slujitorii bisericii cunosc foarte puțin despre ea. Mi-au zis că se roagă la fiecare slujbă pentru sufletul ei și că la un an după ce a terminat de pictat biserica, ea a încetat din viață.

În concluzie…

Oriunde ați merge fiți curioși și căutați ce rădăcini comune puteți găsi.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *