Știați că multe țări din lume au un animal național?
Lista animalelor naționale variază de la pești, reptile, păsări, fluturi, mamifere, animale dispărute, pînă la animale mitice ca unicornul, dragonul sau leul cu două cozi. De exemplu, Marea Britanie are mai multe animale naționale: buldogul, leul, lebăda, gaia roșie, unicornul și dragonul roșu.
Știați că animalul național al Moldovei este bourul?
Bourul a fost întotdeauna prezent pe simbolurile noastre statale. Cea mai veche pecete domnească cu stema Moldovei pe care apare un bour a fost documentată de Petru Mușat la 1377. De atunci și până în prezent bourul a fost prezent pe toate simbolurile țării Moldovenești, ajungând până în prezent pe Stema Republicii Moldova.
Știați ce rol au avut oile pentru români?
Românii au fost cei mai iscusiți crescători de vite mari și mici din întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Păstoritul a fost principalul meșteșug al neamului nostru. Practicând păstoritul migrator și mutându-se cu oile dintr-un loc în altul păstorii și familiile lor au întemeiat sate noi. Iar cu ajutorul produselor specifice acestui meșteșug își creșteau copii, întrețineau familiile și satisfăceau nevoile.
Istoria și cultura noastră este strâns legată de oierit:
– Balada Miorița – unul din cele patru mituri românești;
– Șezătoarea – unde femeile scărmănau, torceau lâna și țeseau covoare;
– Fluierul – instrument care era tradițional confecționat de ciobani, parte a patrimoniului nostru cultural;
– Brânza de oi și carnea de miel – bucate principale în bucătăria românească;
– Cușma din blană de miel, cojocul de lâna,bundița, traista, opincile și catrința – straie naționale alături de ie și brâu;
– Covorul de lâna – numit în popor scoarță, care ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO.
De ce oaia poate fi declarată pe bună dreptate animal național?
Cel puțin 3 motive pentru care cred că OAIA POATE FI DECLARATĂ ANIMAL NAȚIONAL:
1. Covorul moldovenesc ne-a reprezentat țara începând cu secolul XIX la expozițiile internaționale din Paris, Cracovia, Viena, Geneva și Rusia. Acum simbolurile din covorul tradițional sunt parte componentă a brand-ului țării noastre “Discover the routes of life”.
2. “Am căciulă de cârlan- mă mândresc că-s moldovan!” – Căciula din blană de miel este parte a portului național care ne-a dus faima în lume. De exemplu, renumita “Cușma lui Guguță” de Spiridon Vangheli a fost tradusă în mai mult de treizeci de limbi.
3. “Brânză, asta-i brânză moldovenească!” – ingredient principal în mâncărurile tradiționale servite turiștilor: mămăliga cu brânza și plăcintele.
Și dacă în țara noastră există: “Ziua Iei”, festivalul “Frumos Covor Basarabean”, “Ziua Portului Național”, poate ar trebui să existe și “Festivalul MIORIȚA”?