Orhei – urme în istorie

Orheiul, unul dintre cele mai vechi orașe din Moldova, concurentul demn de altădată al Chișinăului pentru statutul de capitală păstrează și astăzi monumente care au în spate povești impresionante despre trecutul nostru.

Într-o excursie de o zi  la Orhei ne-am propus să vizităm top 4 monumente, care au o valoare istorică impunătoare. 

Prima destinație a fost Catedrala „Sfântul Dumitru” – ctitorul căreia a fost domnitorul Moldovei Vasile Lupu. Aceasta este  cea mai veche biserică din Orhei și a fost construită între anii 1632 și 1636. Din aceste motive probabil și-a meritat locul pe bancnota de 5 lei. Am ajuns în afara orelor de slujbă și biserica era încuita. Am sunat la numărul de telefon indicat pe ușă și peste 5 minute deja admiram biserica din interior. Stema Moldovei de la intrare, și portretul lui Vasile Lupu pe fresca bisericii reflectă în mod evident perioada în care a fost construită. În general fresca bisericii arată pur și simplu superb, deși culorile sunt închise, datorită tonului pastelat mi-a creat o stare de liniște și confort.  În fața bisericii se află o răstignire, unde cîndva era amplasat monumentul lui Vasile Lupu.

A doua destinație a fost  a fost Monumentul lui Vasile Lupu. Cînd mă documentam pentru vizita la Orhei și am aflat istoria monumentului am decis că trebuie să-l vedem în mod obligatoriu. El a fost instalat pentru prima dată în centrul orașului în 1938, De atunci a fost mutat de mai multe ori, dus și adus din România, în dependență de orientarea politică a conducerii de după 1940. M-am bucurat foarte mult că monumentul a rezistat în timp și a fost readus la origine. Astăzi, Vasile Lupu, ca un învingător veritabil se înalță mîndru în inima Orheiului.

A treia destinație a fost Sediul Upravei Zemstvei Orhei. Locul care mă duce cu gîndul departe în trecut și-mi trezește un buchet complex de emoții, locul unde s-a făcut istorie și unde s-au schimbat destine omenești. Aici în 1918 deputaţii Orheiului votau Moţiunea de Unire a Basarabiei cu România. Clădirea a fost construită la îndemnul fostului preşedinte al Zemstvei Orhei, Alexandru Cotruță, unul dintre cei mai remarcabili politicieni ai Basarabiei.

Ultima destinație must see a fost Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului. Cînd am vazut-o am rămas fără cuvinte. M-a impresionat atît de mult pentru că nu mă așteptam să am parte de așa o priveliște în Orhei. Pe fundalul stilului arhitectural al Moldovei, în general, această clădire în stil neogotic parcă este din alt univers. Experiența trăită acolo a fost atît de specială încît am decis să-i dedic o postare separată în alt articol.

biserica

cruce

ferseat

featurde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *