Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului – capodopera din Orhei

Construită în stil neogotic Biserica romano-catolică din Orhei  iese totalmente din tiparele peisajului urban cu care ne-am obișnuit deja. Este demonstrația vie a mixului de naționalități care au trăit cîndva și și-au lăsat amprenta în istoria și cultura noastră,  fondatoarea bisericii fiind de origine lituaniană, iar parohul ei de astăzi fiind din India.

Cînd am ajuns porțile erau încuiate, iar datorită faptului că am fost foarte insistenți și ne băgam printre gard să vedem și să fotografiem ne-a observat Parohul Bisericii – Vivian care a fost foarte primitor, ne-a descuiat poarta și ne-a invitat înăuntru. El ne-a povestit istoria bisericii și ne-a făcut o excursie prin ea. Am rămas extrem de surprinși și impresionanți cînd ne-a invitat să coborîm în subsol ca să vedem cripta unde a fost înmormîntată fondatoarea bisericii. Tot în acest loc preotul se pregătește pentru slujbă. Vivian ne-a arătat hainele și recuzita preotului, și ne-a explicat cum preoții catolici își aleg culoarea hainei în dependență de sărbătoare. A fost o experiență unică.

DATE CHEIE:

  1. A fost ridicată în anul 1914 de către Cezarina Dobrovolskaya, catolică lituaniană, pentru comunitatea catolică din Orhei, compusă în mare parte din polonezi, lituanieni şi nemţi.
  2. Este una din puținele clădiri realizate în stil neogotic din țară.
  3. Ctitora Cezarina Doliwo-Dobrovolska a fost înmormîntată în cripta bisericii în 1924.

CURIOZITATE: Soțul Cezarinei Dobrovolskaya era un nobil rus ortodox. El a ctirtorit biserica ortodoxă din comuna Brăviceni.

1 2 3

 

4 5 8 10 12 14 15 16 18

19 20

20160731_175334 22

25

29 303231 3133 36 37

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *