Ce ascunde Cernoleuca?

Cernoleuca este un sat din raionul Dondușeni, deși este foarte mic acesta ascunde o adevărată comoară de valoare istorică.

Există cel puțin 3 motive pentru care merită să-l vizitați măcar o dată.

1.Conacul lui Constantin Cazimir

2.Moara de vînt din lemn

3. Casa memorială a pictorului Igor Vieru

Pînă ajungeți în Cernoleuca trebuie să mergeți fix 9 km pe drum din pietriș de la traseul principal pînă la intrarea în sat. Obiectivele le puteți găsi foarte simplu, întrebând localnicii din sat.

Cel mai impresionant, evident, este Conacul lui Cazimir. Să stai în liniște, să admiri clădirea singuratică, fără semne de viață, și să-ți imaginezi cîtă viață exista aici cîndva, cînd era școală primară, se organizau curse de cai, sau se organizau expoziții…

Pe drum spre conac pe partea stîngă se află Casa Memorială a lui Igor Vieru, pectorul care l-a ilustrat pe Guguță. La muzeu puteți vedea piese din mobilierul rămas din conac, dar și multe alte lucruri interesante. Noi nu am intrat pentru că nu era nimeni. După cum vă puteți da seama, turiștii nu dau buzna în sat, așa că dacă doriți să ajungeți la Muzeu, trebuie să sunați și să vă înțelegeți din timp. Cel mai bine cred e să sunați la primărie sau la școală să aflați contactele persoanei care gestionează Muzeul.

În cîmp, la marginea satului, stă Moara de Vînt, singura moară de vînt sub formă de căciulă din Moldova.  A fost construită la începutul secolului XIX, împreună cu alte 4 mori, dar este singura care s-păstrat. Cel mai impresionant este că e făcută din lut și a rezistat atâta timp.

Conacul lui Constantin Cazimir

DATE CHEIE:

  1. Constantin Cazimir –pedagog basarabean, doctor în științe și moșier-filantrop (n. 1860 – d. 1910)
  2. Conacul este clădirea primei școli din sat. Constantin Cazimir nu a avut copii, dar și-a dorit copii cărturari, așa că din resursele proprii a construit și întreținut .
  3. Construit la începutul secolului XX-lea în stil arhitectural neoclasicist
  4. Aici  se organizau curse de cai pentru nobilime
  5. Aici a fost organizată prima expoziție agricolă din Basarabia

CURIOZITATE:

Conacul a fost construit din cărămizi cu monograma – K pe ele.

DESCOPERĂ ȘI IUBEȘTE!

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *