Printre primele lucruri făcute de Carol Shmidt a fost iluminarea orașului.
Am fost foarte curioasă drumul pe care l-a parcurs Carol Shmidt în dezvoltarea Chișinăului. Primul loc a fost iluminarea orașului, așa am vrut să văd de unde a început și cum a evoluat. În baza câtorva puncte de reper am stabilit traseul: Piața Polițeiskaia – Cimitirul Ortodox – Închisoarea.
Cea mai mare provocare a fost să găsim unde s-a aflat cândva Piața Polițeiskaia. Pîna acuma m-am documentat din cărți, de data aceasta, pentru prima oară, am decis să mergem la Muzeul Orașului Chișinău cu siguranță găsim acolo informația despre perioada în Carol Shmidt a fost primar. Dar așteptările mele au fost prea mari, pentru că, Muzeul în general era închis. Deși pe internet scria că lucrează, am rămas surprinsă să văd că Muzeul este deschis DOAR în zile de lucru și DOAR de la 9.00-18.00, așa că, dragii mei dacă vreți să faceți o vizită, mai ales cu familia trebuie să vă luați o zi liberă.
Chiar dacă nu am putut găsi Piața Polițeiskaia (urmează sa mai caut la bibliotecă), știu foarte bine unde se află Cimitirul Ortodox și Închisoarea.
Istoricii spun că cimitirele sunt muzee în aer liber. Noi ne-am folosit de această oportunitate și ne-am plimbat. A fost o experiență foarte deosebită. Chiar este un muzeu imens…
DATE CHEIE:
-
În 1882 la inițiativa lui Carol Shmidt Consiliul municipal a aprobat proiectul de instalare a 500 de felinare.
-
Primele 6 felinare au fost instalate în Piața Polițeiskaia.
-
Ultimele felinare au apărut lângă Biserica din Cimitirul Ortodox și lângă închisoare.
CURIOZITATE:
Inițial Chișinăul era luminat noaptea cu felinare care funcționau pe bază de seu, care ulterior au fost schimbate cu altele mai moderne pe bază de petrol.
Foarte frumoase pozele! Parcă nu sunt din Chişinău. Concluzia: cine caută, gaseşte locuri minunate de vizitat în oraşul nostru. Data viitoare să ne luați şi pe noi
Mulțumesc Anișoara, cu mare drag organizăm ceva împreună.