Biserica Mazărache – cea mai veche clădire din Chișinău

De cîte ori de-a lungul timpului ați trecut peste podul de lîngă Circul din Chișinău?

De cîte ori v-ați îndreptat privirea spre bisericile de pe dealurile din partea dreaptă și partea stîngă a podului?

Oare câți din noi cunosc că aceste biserici sunt cele mai vechi clădiri din oraș?

De 259 de ani încoace pe unul din aceste dealuri, deasupra Bîcului, stă în tihnă cea mai veche clădire din Chișinău – Biserica Mazărache.

În aproape 20 de ani de cînd trăiesc în Chișinău cred că am trecut de mii de ori prin zonă, știam că pe deal este o biserică dar habar nu aveam de valoarea și istoria ei. Dacă vreți să descoperiți istoria Chișinăului, cred că este logic să începeți cu Biserica Mazărache.

Chiar dacă e foarte vizibilă, am ajuns destul de greu la ea. Drumul de acces direct este greu de găsit. Biserica se află pe str. Mazarachi 3/5, Chișinău, Moldova, totuși pe hartă nu este foarte clar cum ajungi. Așa că a fost o aventură să găsim CUM ajungem la biserică. Am urcat dealul de pe str. Albișoara pe potecă și am ajuns drept sub gard. Am înconjurat gardul în partea dreaptă pînă cînd s-a terminat cărarea. Am dat peste reședința unor boschetari, bine amenajat și ne-am întors înapoi de unde am pornit. Am înconjurat partea stîngă a gardului pe lîngă blocurile înalte de locuit. Reperul de bază a fost acoperișul bisericii care era vizibil. Cînd am ajuns și am dat cu ochii de poarta galbenă cu acoperiș cărămiziu și cerul albastru rămas fermecată, iar biserica de un alb imaculat cu ferestrele verzi mi-a creat o stare de bucurie și liniște.

Accesul este deschis pentru toți doritorii. Dacă veniți în afara orelor de slujbă și poarta este încuiată sunați, cineva vă va deschide, pentru că părintele bisericii locuiește acolo. Am citit că accesul este interzis celor din altă religie decît cea de rit vechi. Nu este adevărat. Am stat de vorbă cu doamna care ne-a descuiat poarta, ea ne-a confirmat că Biserica este deschisă și poate fi vizitată de toți. Dacă veniți în orele de slujbă, puteți intra și înăuntru, doar că trebuie să respectați regulile bisericii (foto mai jos).

DATE CHEIE:

  1. Este cea mai veche construcție păstrată în Chișinău
  2. Biserica a fost construită în anul 1757 de către Vasile Mazărache – pîrcălab de Chișinău
  3. La poalele dealului Bisericii se afla Fîntîna cea Mare, unde curgeau liber 26 de izvoare. Aici sacagiii umpleau poloboacele și alimentau cu apă tot orașul.
  4.  Alături de biserică se află locul de temelie a Chișinăului, locul din care istoricii au demonstrat ca a pornit construcția orașului.
  5. Din 1960 biserica a fost cedată comunității ruse de rit vechi, totuși ea poate fi vizitată de toți doritorii, chiar și la slujbă, cu respectarea regulilor.

CURIOZITATE:

Fiica lui Măzărache și jitnicerul Râșcanu sunt parinții lui Constantin Râșcanu, ctitorul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chișinău.

DESCOPRĂ ȘI IUBEȘTE!

20160424_125729 20160424_125754
20160424_130534

imag4303

imag4307

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *