Ce curiozități ascunde Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Cu toții știm despre existența ei, unii au abonament și o vizitează cu frecvență, alții pur și simplu periodic trec pe lângă ea. Dar ce cunoaștem noi despre bibliotecă, de fapt? Cât de des ne-am întrebat ce reprezintă această instituție și care este valoarea ei pentru noi, cetățenii Republicii Moldova?

În cadrul Clubului de istorie “Rădăcina” ne-am propus să aflăm aceste lucruri și cu suportul managementului Bibliotecii am organizat o excursie la Biblioteca Națională. Gazdă primitoare și călduroasă ne-a fost d-na Director general Elena Pintilei, astfel am avut ocazia să aflăm din prima sursă cele mai interesante lucruri despre Bibliotecă.

Biblioteca Națională a Moldovei este locul care păstrează tot patrimoniul scris al țării noastre. Am făcut o excursie în blocurile bibliotecii, am văzut cărți, ziare și reviste vechi, cărți datând din secolul XVII în diferite limbi: franceză, italiană, arabă.

Am rămas profund impresionați să vedem Colecția de carte veche și rară. Aici se păstrează cele mai vechi cărți din colecția bibliotecii și sunt monumente ale culturii scrise datând din sec. XVII-XX, care includ: cărți vechi românești, cărți cu autografe, însemnări și dedicații ale unor personalități, cărți mamut și minuscule, cărți cu tiraje reduse și cărți cu prezentare artistică deosebită.

Condițiile de păstrare sunt stricte: întuneric, temperatură de 20 grade Celsius, izolare fonică, iar cărțile pot fi atinse doar cu mănuși. Ne-a impresionat dedicația și emoția cu care personalul tratează aceste cărți. Am văzut foaie de papirus făcută din piele de  animal cu versete din Coran scrise pe ea, cea mai groasă carte, cea mai mică carte, prima ediție a “Descrierii Moldovei” scrisă de Dimitrie Cantemir.

Colecția Audiovideoteca  are un număr impresionant de înregistrări sonore, documente de muzică tipărită, cărţi şi publicaţii periodice din domeniul muzicii. Aceasta include toate genurile de muzică clasică şi modernă. Aici sunt prezentate creaţii muzicale din diferite timpuri şi ale diferitor popoare.

Curiozități:

  1. Biografia  Bibliotecii începe în august 1832, odată cu inaugurarea Bibliotecii Publice Guberniale. La baza fondului iniţial de carte a stat biblioteca  particulară de 428 de volume a colonelului rus I.P. Liprandi .
  2. Biblioteca Națională are mai mult de 2,5 mln cărți.
  3. Biblioteca este amplasată în 2 blocuri. Primul bloc a fost proiectat de arhitectul armean Agaki Ambarţumean și este construit în așa fel, că în interior în partea din față are trei etaje, iar în partea din spate are 9 etaje, locul unde este depozitul de cărți. Blocul doi al BNRM este monument istoric, fostul seminar teologic, prima școală din Gubernia Basarabia, locul unde a învățat Alexe Mateevici.
  4. Cele mai vechi cărți datează din sec XVII-XX și sunt considerate monumente ale culturii scrise. Cea mai veche carte din Bibliotecă este “Kategoriile lui Aristotel comentate de Simplicius”, a fost tipărită la Veneţia în 1551
  5. Cea mai mică carte este de 11 mm

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *