BISERICA SFÂNTA TEODORA DE LA SIHLA

Alexandru Bernardazzi este autorul a peste treizeci de clădiri cu valoare arhitecturală din Chișinău și din alte localități din Moldova, biserica Sfânta Teodora de la Sihla fiind una dintre ele. O istorie impresionantă se ascunde în spatele pereților din piatră albă de Cosăuți.

Apropo de piatra de Cosăuți, Bernardazzi a fost primul arhitect din Chișinău care a folosit piatra șlefuită. Ea se regăsește în multe clădiri proiectate de el, fiind semnătura acestuia, iar alte construcții din această piatră sunt: Cetatea Sorocii, Biserica Trei Ierarhi de la Iași și porțile Sfinte din Piața Marii Adunări Naționale (Arcul de Triumf).

De știut:

1. Ctitorii Bisericii Sfânta Teodora de la Sihla au fost Teodor Krupensky şi fiica lui Eufrosinia care a fost căsătorită cu principele Viazemski din Rusia.
2. Biserica a fost proiectată de Alexandru Bernardazzi în 1895 și inițial a fost capela Gimnaziului de fete II.
3. A fost sfințită în 1922, primind hramul “Sf. Teodor Tiron” al Liceului pentru fete “Regina Maria”.
4. A fost remisă în 1994 Mitropoliei Basarabiei de stil vechi.
5. Piatra de lângă basorelieful lui Bernardazii este piatră adusă din Peștera din zona Neamțului unde a stat în sihăstrie Sfânta Teodora.

Curiozități:

1. Pe vremea URSS aici a fost Muzeul Ateismului din Chișinău.

2. Grilajele din interiorul bisericii și scara interioară din metal au fost confecționate în 1892 la uzina S. Serbov din Chișinău.

3. Conform lui Iurie Colesnic în cartea “Chișinăul nostru necunoscut” noaptea, înainte de a fi sfințită biserica, aici s-a spânzurat paznicul, astfel Sfințirea capelei a avut loc peste 27 ani de la fondare.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *