La intersecția străzilor Tighina și 31 August se află Muzeul de Istorie Militară a Moldovei. Muzeul oferă ocazia de a descoperi cum a evoluat istoria militară a țării noastre începând cu civilizația Cucuteni-Tripolia, Moldova Medievală, perioada ocupației sovietice, războiul din Transnistria și până la etapa Armatei Naționale contemporane.
Muzeul de Istorie Militară a Moldovei este unicul loc care păstrează o gamă largă de colecții impresionante de exponate: arme; vestimentație militară, tehnică militară, imagini originale, documente de epocă, hărți.
Iată 5 expoziții tematice pentru care merită de vizitat muzeul:
- Primului și Cel de-al Doilea Război Mondial
- Războiul din Afganistan
- Războiului din Transnistria
- Avaria de la Cernobâl
- Ocupația Sovietică
Mulți din noi, cred că la Muzeul Militar nu prea ai ce vedea. Am mers la muzeu cu aceeași preconcepție, dar trebuie să recunosc că ceea ce am văzut a fost peste așteptările mele. Informațiile detaliate despre Războiul din Afganistan, fotografiile și video-urile din Războiul din Transnistria, mărturiile de la Avaria din Cernobâl m-au făcut să conștientizez realitatea tristă prin care au trecut multe familii de moldoveni.
Colecția dedicată Ocupației Sovietice este pur și simplu răvășitoare. În două etaje sunt prezentate exponate, diorame, fotografii, reproducere de evenimente reale care arată realitatea din timpul și de după Cel de-al Doilea Război Mondial:
- cum lucra NKVD-ul
- cum au avut loc deportările
- mărturii despre cazurile de canibalism de pe vremea foametei
- cum lucrau oamenii în Gulaguri
- cum moldovenii au creat grupuri de rezistență în diferite regiuni ale țării
- cum au fost represați reprezentanții Sfatului Țării care au votat și care n-au votat Marea Unire.
Exponatele, mărturiile, muzica, fundalul creează o atmosferă tulburătoare. Dramele trăite de noi în timpul conflictelor armate reprezentate la acest Muzeu te pot aduce până la fiori, totuși cât de greu n-ar fi este o realiate pe care trebuie să o conștientizăm și să o transmitem mai departe copiilor noștri. După cum arată citatul lui Nicolae Iorga de pe un perete din muzeu: “Istoria își bate joc de cei ce n-o cunosc repetându-se”, așa că te încurajez să-ți panifici o vizită la muzeu împreună cu familia ori prietenii acum!
Printr-un tur ghidat de aproximativ 2 ore poți vedea toate expozițiile care reflectă evoluția istoriei și artei militare din Moldova în ordine cronologică. Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 9-17. Taxa de intrare este – 3 lei copii, 10 lei maturi, iar serviciile ghidului costă doar 40 de lei.