Eu am copilărit pe meleaguri de poveste. Cu păduri imense din stejar, cîmpuri frumos lucrate și livezi bogate. Un peisaj familiar, probabil, pentru fiecare dintre noi.
Am avut norocul, însă, să mă bucur de peisaje deosebite, caracteristice doar zonei de Nord: stîncile de la Brînzeni, pe care le admiram în fiecare weekend cînd mergeam la bunei.
Aici o casă, acolo o casă, iar în spate o stîncă… Stîncile se îmbină foarte armonios cu peisajul rustic al satului, creînd o priveliște foarte romantică și liniștitoare.
Am fost împreună cu bunelul meu, care ne-a povestit cum arătau aceste locuri în tinerețea lui cînd curgea multă apă pe rîul Racovăț și cum venea la moara de apă (în fotografii apar ruinele morii) să facă făină…
Datorită stâncilor din Nordul Moldovei avem multe rezervații peisagistice în satele: Trinca, Fetești, Brînzeni, Gordinești. În copilăria mea auzeam cum cei care vizitau pentru prima oară una din aceste rezervații după asta o numeau “Elveția Moldovenească”.
DATE CHEIE:
- Oficial stîncile se numesc toltre, care sunt un lanț de recifi calcaroși apăruți după ce s-a retras Marea Tortoniană și Sarmatică
- Au o vîrstă mai înaintată decît Munții Carpați
- Conform unor surse asemenea recife se întîlnesc pe glob doar în Noua Zeelandă
DESCOPERĂ ȘI IUBEȘTE!