Orașul Cernăuți – comoara ascunsă ce merită s-o descoperi

La 60 km distanță de Moldova se află orașul Cernăuți, centrul istoric al Bucovinei și centrul cultural al Ucrainei de vest. Acest oraș este o comoară adevărată ce merită s-o descoperi.

Pentru moldoveni, orașul tot timpul a fost o destinație foarte populară pentru cumpărături. De când mă țin minte copil, tot nordul Moldovei se aproviziona de la piața din Cernăuți.  În timp, am ajuns să asociem orașul cu piața și magazinele.

Ce-ar fi dacă am privi orașul Cernăuți altfel?

Istoria bogată și-a lăsat amprenta. Orașul a fost parte a Moldovei, Imperiului Austro-Ungar, Imperiul Rus și României. Cei 140 de ani în componența Imperiului Austro-Ungar au poziționat Cernăuțiul ca “Mica Vienă de pe Prut”. Astăzi, orașul Cernăuți, chiar are cu ce te impresiona:

  • Aici te poți simți ca în Viena. Arhitectura și străzile pavate creează atmosferă vieneză la doar 350 km de Chișinău.
  • Te poți simți ca în poveștile cu Harry Potter. Universitatea din Cernăuți, capodopera inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este foarte generoasă în impresiile și stările pe care ți le poate crea. Totul depinde de propria ta imaginație.
  • Poți face plimbări pietonale. Cartea de vizită a orașului este strada pietonală Olga Kobyleanska.Pe lângă asta zona centrală a orașului este plină de străzi pavate și clădiri în diferite stiluri arhitecturale.
  • Vei înțelege mai bine istoria. Vei vedea cum evoluția lucrurilor și-a lăsat amprenta asupra arhitecturii orașului, dar și asupra oamenilor. De-a lungul multor secole aici s-au decis destinele popoarelor ucrainene, ruse, române și evreiești.  
  • Este o destinație ieftină. Prețurile la cazare și mâncare sunt cu mult mai ieftine ca în România, de exemplu. Nu este nevoie de carte verde. Și da, în Ucraina prețurile sunt mai mici, așa că poți face și cumpărături dacă vrei.

Și acum câteva recomandări practice:

  1. Setează-ți din timp ce vrei să vizitezi și fă rost de harta centrului istoric. O poți lua de la hotelul unde stai sau o poți găsi pe internet.
  2. Începe excursia cu Universitatea. Este deschisă și sâmbăta. Costul unui bilet este de 35 UAH pentru adult și aproximativ 20 UAH pentru copil.
  3. Apelează la serviciile unui ghid care vorbește româna. Îl poți găsi pe internet sau apelează la hotel să te ajute. Costul aproximativ este de 10 EUR/ora

Situat la mijloc de distanță între Kiev și București pe de o parte, Krakow și Odessa pe de altă parte, Cernăuți este o destinație atât de aproape de noi, dar atât de puțin explorată. Este o comoară care te poate îmbogăți cultural și spiritual. Iată de ce trebuie să ajungi aici măcar o dată pentru a simți ce atmosferă magică are!

P.S. Vezi aici povestea Universității din Cernăuți. Iar dacă planifici o călătorie spre sud, îți recomand să vezi Bernardazzi în Odessa și Cetatea Albă.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *