Casa-Muzeu “Grigore Vieru” – cuibul care i-a dat aripi marelui poet

Grigore Vieru este unul din cei mai remarcabili poeți ai neamului nostru. Creațiile sale se aud probabil în fiecare familie din Moldova, prin poezie sau prin cântece acestea au marcat generații la rând. În satul Pererîta, la locul de baștină a poetului, se află Casa Muzeu “Grigore Vieru”. Vizita la Casa Muzeu este o oportunitate extraordinară de a vedea cuibul care i-a dat aripi, și ar fi probabil cel mai frumos mod de a aduce un omagiu poetului.

  • Satul Pererîta se află la 244 km de Chișinău în lunca Prutului.  Este un loc foarte pitoresc cu o energetică deosebită.
  • Casa Muzeu a fost restaurată după proiectul arhitectului Eugen Bâzgu, iar aspectul interior al muzeului a fost conceput de specialiștii de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Astăzi camerele casei sunt aranjate cu lucruri care au aparținut familiei poetului, dar și alte exponate autentice din anii 1930-1940.
  • În interiorul casei s-a păstrat zugrăveala pereților și a tavanului făcută încă de mama marelui poet.
  • Casa Muzeu “Grigore Vieru” mai conține o anexă cu expoziția creației poetului: volume de poezii, manuscrise, fotografii, volume de traduceri și critică literară.

Vizita la Casa Muzeu “Grigore Vieru” te poate teleporta în copilăria poetului, iar din povestirile ghidului îți poți imagina cum mergea poetul la păscut vaca pe malul Prutului, cum o aștepta pe mama acasă, ce făceau serile pe cuptorul din căsuță și cum era viața de după război.

Doar acasă la Grigore Vieru poți înțelege cum i-a apărut sentimentul profund de patriotism care i-a marcat creația și a produs istorie.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *