5 lucruri bine de știut despre clădirea Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu

În centru orașului Chișinău, probabil în cel mai reprezentativ loc din capitala noastră, intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu bd. Bănulescu Bodoni, vizavi de monumentul lui Ștefan cel Mare,  se află  binecunoscuta Bibliotecă Municipală “B.P. Hașdeu”. Puțini însă cunosc despre istoria impresionantă a clădirii în care se află biblioteca, dar și despre încărcătura istorică pe care o are aceasta.

Istoricul Iurie Colesnic m-a intrigat să vizitez biblioteca, menționând că această clădire intră în top cinci clădiri cu cea mai mare încărcătură istorică din Chișinău.

Am fost curioasă să descopăr această moștenire. În cadrul Rădăcina am organizat  un tur deschis la bibliotecă și pentru alți curioși, ca mine. Gazda turului nostru a fost Alexandru Morari, cercetător istoric, muzeograf și șeful departamentului de carte rară din cadrul bibliotecii și Nadejda Mascauțanu de la departamentului Memoria Chișinăului. Astfel, am avut ocazia să aflăm din prima sursă cele mai interesante lucruri despre Bibliotecă.

Iată 5 fapte care dau valoare clădirii și pe care trebuie să le cunoști:

    1. Clădirea a fost construită în 1844 de familia Monastârski cu scopul de a fi dată în arendă, iar în 1863 a fost vândută Seminarului Teologic din Chișinău.
    2. În 1864 Seminarul Teologic a dat în chirie clădirea elvețianului Charles Thomas Seiondonis, care transformă clădirea în Hotelul Suisse, unul dintre cele mai selecte din acea vreme. Este unica clădire din fostele hoteluri ale Chișinăului care s-a păstrat până în prezent.
    3. Hotelul Suisse și restaurantul acestuia a fost cel mai reprezentativ loc pentru a găzdui elita epocii. Aici au fost în vizită așa personalități ca: Constantin Stere, Nicolae Iorga, Feodor Șaliapin, Henry Barbusse și mareșalul Antonescu.
    4. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial clădirea a fost distrusă aproape integral, iar tot fondul de carte a ars. După 1946 ea a fost reconstruită după proiectul lui Alexei Șciusev, de către discipola sa, Rozalia Spirer, prima femeie arhitect din Basarabia. Clădirea originală a avut două etaje, iar după reconstrucție a fost adăugat etajul trei.
    5. Biblioteca Municipală din Chișinău a fost deschisă pentru prima oară în perioada lui Carol Schmidt pe 19 octombrie 1877 și avea peste 8000 titluri de cărți, dintre care nici una nu era în limba română.

     

  1. Noi am cunoscut povestea clădirii și ne-am plimbat prin ea. Ce ar fi să repeți experiența noastră și să faci o vizită la Biblioteca Municipală “B.P Hașdeu”  în calitate de turist?

Dacă vreți să trăiți așa experiență puteți apela la Secția Memoria Chișinăului sau la numărul de telefon: 022-22-16-97.

Experiența merită efortul, vă puteți conecta cu trecutul și simțiți energia locului!

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *